בדיקת מי שפיר הינה אחת ההחלטות החשובות שצריכות להתקבל על ידי ההורים לעתיד. הסיכון הכרוך בבדיקה אל מול התועלת, ניצב לנגד עיניהם.
כאשר מדובר בהריון עם עובר אחד, בדיקות הסקר המקדימות יכולות לספק לנו אינדיקציה טובה לגבי הנחיצות של הבדיקה. אך כאשר מדובר בהריון עם תאומים, הרי שלבדיקת הסקר של חלבון עוברי אין כל משמעות, מאחר והיא לוקחת דגימת חלבון משותפת. על כן, הבדיקה אינה יכולה להעריך נכונה את החשש לתסמונת דאון ומומים גנטיים נוספים. אז מתי כדאי בכל זאת לבצע בדיקת מי שפיר בהריון תאומים? מהם הסיכונים הקיימים וכיצד נערכת הבדיקה?
חשיבות בדיקת מי שפיר
בדיקת מי שפיר הינה הבדיקה הוודאית היחידה כיום המסוגלת לספק לנו תוצאה חד משמעית לגבי ממצא של מום או בעיה גנטית בעובר. הבדיקות האחרות, הינן בדיקות סקר שאינן מאפשרות לנו תוצאה וודאית. כמו כן, בעת ביצוע בדיקת מי שפיר ניתן לקחת ממצאים גנטיים מלאים, המאפשרים להבין את המרכיבים הגנטיים של העובר. יחד עם זאת, לא מדובר בבדיקה שהיא בגדר חובה, אלא המלצה בקרב נשים הרות הנמצאות בסיכון גבוה להימצאות של מום או פגם גנטי ביילוד, העשויים להשפיע על איכות חייו ואורך חייו של היילוד.
קבלת ההחלטה לביצוע בדיקת מי שפיר בהריון תאומים
כמו בכל הריון עם עובר אחד, קבלת ההחלטה לגבי ביצוע בדיקת מי שפיר בהריון מרובה עוברים תלויה במספר משתנים: גילה של האם ההרה, בעיות גנטיות העוברות בתורשה, חשד להדבקות ב CMV וכן בדיקות האולטרסאונד המקדימות.
בשונה מהריון עם עובר אחד בו ניתן להעריך את הסיכויים לתסמונת דאון באמצעות בדיקת חלבון עוברי, בהריון מרובה עוברים לא ניתן לקבל תשובה חד משמעית, מאחר ובדיקת החלבון העוברי נלקחת כשילוב בין שני העוברים, ולא בנפרד. לכן, הדרך הטובה ביותר לאמוד את הסיכונים של הבדיקה אל מול הנחיצות שלה בהריון מרובה עוברים, היא באמצעות ייעוץ גנטי והתייעצות עם הרופא המטפל.
הסיכון בבדיקת מי שפיר בהריון תאומים
בין אם מדובר בתאומים זהים ובין אם מדובר בתאומים לא זהים, לרוב יהיה צורך לבצע שני דיקורים. תאומים עשויים לחלוק את שק מי השפיר החיצוני, אך במרבית מן המקרים, לכל אחד מהם יש גם שק מי שפיר פנימי משלו. מאחר ומדובר בשתי דקירות, הרי שהסכנה להתפתחות של זיהום כתוצאה מהבדיקה או הסכנה להפלה הינה גבוהה יותר, אם משווים אותה לבדיקת מי שפיר עם עובר אחד. על אף האמור, חשוב לדעת כי הסיכונים הקיימים לסיבוך כתוצאה מהבדיקה עומדים על 1%-2%.
בדיקת שפיר תאומים – מי הן האוכלוסיות שזכאיות לבדיקה חינמית של מי השפיר
בסופו של דבר, בדיקת מי השפיר היא בדיקה אשר ניתן לאנשים מסוימים, או ליתר דיוק – לנשים מסוימות במימון מלא וללא השתתפותה של המטופלת, זאת כאשר מדובר על מישהי שנמצאת מתאימה לקבוצה של נשים שזכאיות לבדיקת מי השפיר בחינם. בדיקה זו, ניתנת במימון מלא לנשים מסוימות, מתוך ההבנה שמדובר על בדיקה חשובה ביותר עבור נשים מסוימות, בדיקה שיכולה למעשה לשנות סדרי עולם של ממש. נשים שזכאיות למעבר של בדיקת מי השפיר במימון מלא הן הנשים הבאות – ראשית כל, במדינת ישראל כל אישה אשר נכנסת להריון לאחר גיל 35 זכאית למימון מלא של בדיקת מי השפיר. בנוסף, נשים שנמצאות בסיכון מוגבר למעבר של תסמונת דאון, או נשים שמחזיקות בידן חשד ממש כלשהו למום עוברי – הן נשים שזכאיות גם כן למימון החינמי של בדיקת מי השפיר.
באיזה שבוע להריון מומלץ לבצע את בדיקת מי השפיר?
בדיקת מי השפיר היא בדיקה אשר מתבצע לרוב לאחר שבוע מספר שש עשרה להריון, זה כאשר המועד המקסימלי לביצוע בדיקת מי השפיר הוא עד שבוע עשרים ושתיים ושישה ימים סך הכל להריון. אולם, בהתאם לצרכים מיוחדים וספציפיים, זאת בעיקר בעקבות המלצתו הישירה של יועץ גנטי – ניתן לבצע בדיקת שפיר תאומים גם בשבועות מאוחרים או יותר, זאת בהתאם לצורך קריטי ומיוחד.
בדיקת שפיר תאומים – האם בדיקת מי השפיר הינה בדיקה כואבת?
בסופו של יום, כאב הוא דבר אישי, וכל אדם רגיש בצורה שונה לכאב מאנשים אחרים. בדיקה מי השפיר דומה ברמת הכאב שלה לרוב לבדיקת דם שגרתית, זאת כאשר מדובר על כאב מינימלי, איתו רוב הנשים מתמודדות ללא שום בעיה.
לסיכום, בדיקת שפיר תאומים הינה בדיקה חשובה ופעמים רבות תקבע האם זוג ההורים יהיה מעוניין או לא מעוניין להמשיך את ההריון. יש לבצע את הבדיקה בהתאם להנחיות הרפואיות של הרופא המלווה ולפי כך לקבל החלטה. את הבדיקה ניתן לבצע באופן פרטי או דרך קופות החולים.
פרוצדורת בדיקת מי שפיר בהריון תאומים
בעוד אישה הרה עם עובר אחד נזקקת לדיקור אחד על מנת לדגום את מי השפיר לבדיקה, הרי שכאשר מדובר בהריון עם תאומים, יש צורך בשתי דקירות, אחת לכל תאום, מאחר ולכל עובר יש שק מי שפיר, גם אם מדובר בתאומים זהים. רק במצבים נדרים ביותר בהריון עם תאומים יהיה צורך בדיקור אחד, וזאת, כאשר התאומים חולקים גם את שק מי השפיר הפנימי.
בדיקת מי שפיר בהריון תאומים עצמה עורכת מספר דקות, במהלכה, שואב הרופא דגימה של מי שפיר מכל אחד משקי ההריון. לאחר הבדיקה יש צורך במנוחה במיטה, על מנת למזער את הסיכויים להפלה. ב 12 השעות הראשונות שלאחר הבדיקה מומלץ לנוח במיטה. לאחר מכן, ניתן להסתובב מעט בבית, אך יש להמתין לפני יציאה מהבית לפחות 48 שעות. בתום 36 שעות מבדיקת מי השפיר ניתן לשוב אל פעילות רגילה, אך מתונה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: טיפול בחרדות עקב דיקור מי שפיר