בדיקת מי שפיר הינה אחת מבדיקות ההיריון היקרות ביותר, בין אם היא נעשית בבתי החולים הציבורים או בבתי החולים הפרטיים. משרד הבריאות ממן את בדיקת מי השפיר לנשים שעברו את גיל 35, וכן, לנשים אשר נמצאות בסיכון גבוהה לעובר עם תסמונת דם, בהתאם לבדיקות הסקר הנערכות בשליש הראשון של ההיריון.
נשים אשר מעוניינות לבצע בדיקת מי שפיר ללא הפניה רפואית, יאלצו להיפרד מכמה אלפי שקלים על מנת לממן את הבדיקה, אך לעיתים, יוכלו ליהנות מהחזרים חלקיים מקופות החולים או מביטוח הבריאות הפרטי. אז מי זכאית לבצע את הבדיקה ללא תשלום, ומתי יש צורך לשלם בעבור הבדיקה? הנה כל הפרטים.
עלויות בדיקת מי שפיר
בדיקת מי שפיר הינה בדיקה יקרה, מאחר והיא כוללת מספר מרכיבים: המכון או בית החולים בו מתבצעת הבדיקה, עלות הרופא המדקר וכן עלות הבדיקה במעבדה. בדיקת מי שפיר באופן פרטי עשויה להגיע עד ל 5,000 שקלים. משרד הבריאות ממן את הבדיקה לנשים שחצו את גיל 35 וכן לנשים בעלות סיכון מוגבר לעובר בעל מום גנטי, כך שבמידה והאישה ההרה זכאית, היא כלל לא תצטרך לשלם על הבדיקה.
זכאות לבדיקת מי שפיר
ישנם מספר מיקרים בהם יש לאישה זכאות לבדיקת מי שפיר במימון מלא.
- אישה הרה אשר חצתה את גיל 35 בעת הכניסה להריון זכאית למימון מלא של בדיקת מי שפיר על ידי משרד הבריאות.
- אישה הרה אשר מתחת לגיל 35 אך בעת בדיקות הסקר בשליש הראשון או השני של ההריון התקבל תוצאה של סיכון מוגבר למחלה גנטית, כגון תסמונת דאון. במקרה זה, קופת החולים של האישה תממן את הבדיקה.
- אישה הרה אשר מתחת לגיל 35 אך ישנה התוויה של יועץ גנטי לביצוע בדיקת מי שפיר, תהייה זכאית למימון של בדיקת מי שפיר מטעם משרד הבריאות.
במקרים אלו, מספק משרד הבריאות רשימה של רופאים ושל מכונים בהם ניתן לבצע את הבדיקה ללא תשלום במסגרת הזכאות של משרד הבריאות. במידה והאישה מעוניינת לבחור ברופא או במכון שאינו כלול ברשימה, יהיה עליה לשלם בצורה עצמאית על הבדיקה, או לקבל החזרים מטעם קופות החולים או חברות הביטוח, במידה ויש לה ביטוח בריאות בנפרד.
החזר מטעם קופות החולים
קופות החולים השונות מציעות למבוטחות שלהן סלי הריון מורחבים, ובהתאם לסוג הביטוח תוכל האישה לבחור האם היא מעוניינת לנצל את סל ההחזר על בדיקת מי שפיר. בקופת חולים מכבי, לדוגמא, מבוטחות מכבי שלי יכולות ליהנות מעד 50% החזר על בדיקת מי שפיר, או לשלם סכום מופחת על בדיקת מי שפיר בבתי החולים הפרטיים של הקופה, כגון אסותא.
קופת חולים כללית מאפשרת למבוטחות שלה ליהנות מהשתתפות עצמית נמוכה על בדיקת מי שפיר עם הרופאים והמכונים שבהסדר. גם קופות החולים לאומית ומאוחדת מציעות ללקוחות שלהן החזרים על ביצוע בדיקת מי שפיר, או השתתפות עצמית מופחתת. יש לציין כי במידה והמבוטחות בכל קופות החולים יבחרו לבצע את הבדיקה שלא במסגרת הרופאים והמכונים שבהסדר עם קופת החולים שלהן, יהיה עליהן לשלם יותר.
החזר מטעם חברות הביטוח
חברות הביטוח השונות מאפשרות ללקוחות ליהנות מהחזר על בדיקת מי שפיר, כאשר המגבלה העיקרית בהחזרים של חברות הביטוח הינה התקרה הכוללת של סל בדיקות ההיריון. מרבית מחברות הביטוח מספקות החזר עד לתקרה מסוימת המחושבת ביחד עם ההחזרים על בדיקות הריון נוספות, כמו סקירה מוקדמת או סקירה שנייה.