בדיקת מי שפיר הינה בדיקה פולשנית, וככזו, היא אינה חפה מסיכונים. למרות העובדה כי כיום התנאים בה מבוצעת הבדיקה הינם קפדניים ביותר, החל מרמת הסטריליות ועד למכשור האולטרסאונד המתקדם המאפשר מעקב אחר העובר בכל רגע ורגע, הרי שחשוב לדעת שיש סיכונים בבדיקת מי שפיר.
סיכונים בבדיקת מי שפיר: פגיעה בעובר
בעבר, סיכונים בבדיקת מי שפיר היו שכיחים יותר, היה פגיעה בעובר בעת החדרת המחט. כיום, מכשור האולטרסאונד הינו איכותי ביותר, ומאפשר קבלת רזולוציות גבוהות באשר למיקומו של העובר ביחס אל מיקום המחט. לכן, מדובר בסיכון שתיאורטית עשוי להתרחש, אך בפועל, הוא נמוך ביותר וכמעט אינו מתרחש בכלל.
זיהום
בכל פעולה פולשנית עשוי להתפתח זיהום. זיהום לאחר דיקור מי שפיר למעשה יגרור אחריו אובדן של ההיריון, ובמקרים נדירים עוד יותר, גם בריאותה של האם עומדת בסכנה. יחד עם זאת, דיקור מי שפיר הינה בדיקה אשר מתייחסים אלה ברמת הסטריליות הגבוה ביותר, הן באשר לכלים בהם משתמש הרופא לצורך הדיקור והן מבחינת חיטוי כל אזור הבטן בכמות גדולה מאוד של אלכוהול. מאחר וזיהום כמעט ואינו מתרחש בעידננו, אין כל צורך בלקיחת אנטיביוטיקה לאחר פעולת הדיקור.
ירידת מים
ירידת מים הינו סיכון אשר יש לקחת בחשבון, מאחר וקשה מאוד לנבא אותו מראש. הסיבה לירידת מים לאחר דיקור מי שפיר עשויה להיות כתוצאה מנקב המחט שדוקרת את שק מי השפיר. למרות שהנקב מתאחה מעצמו, לעיתים, עשויים להיווצר מצבים בהם הנקב לא התאחה, וכתוצאה מכך, תיתכן ירידת מים. במידה ויש ירידת מים לאחר דיקור מי שפיר, עשויה להתרחש הפלה, בשל העובדה שמדובר בשבועות מוקדמים מאוד של ההיריון.
נשים בעלות סיכון גבוה לסיבוכים
יש נשים הנמצאות ברמת סיכון גבוהה יותר מאחרות. נשים הרות אשר סובלות מדימומים במהלך ההיריון, נשים עם היסטוריה של הפלות, נשים שעברו ניתוחים באזור הבטן וכן נשים עם חלבון עוברי גבוהה, נמצאות ברמה פגיעה יותר להתפתחות של סיבוכים כתוצאה מבדיקת מי שפיר. גם כאשר הבדיקה מתבצעת לאחר השבוע ה 23 של ההיריון, ישנו סבירות גבוהה יותר לסיבוכים.
סטטיסטיקת סיכונים בבדיקת מי שפיר
בטופס שמקבלת כל אישה לחתום לפני ביצוע בדיקת מי שפיר, מצוין, כי הסיכון העומד בפני הפעולה הינו 1:200, אך היחס הזה היה נכון לשנים עברו. כיום, בעולם המערבי ובמדינת ישראל, הסיכון עומד על 1:800 ואף למעלה מזה. למרות העובדה כי הסבירות שתתרחש הפלה לאחר דיקור מי שפיר הינה נמוכה, יש לקחת בחשבון כי הסיכון אכן קיים, ואין להתעלם ממנו. חשוב לשמור על ההנחיות לאחר ביצוע הדיקור, ובכל במקרה של תופעות לוואי יש לגשת במהירות אל חדר המיון.
סימנים המחייבים פניה לחדר מיון
לאחר דיקור מי שפיר חשוב מאוד להקפיד על 48 שעות של מנוחה, אין להתאמץ, אין לעסוק בפעילות ספורטיבית וכן יש להימנע מקיום יחסי מין. בכל מקרה בו יש חום, דליפת מי שפיר, כאבים חזקים באזור הבטן והגב או דימום, יש לפנות במהירות אל חדר המיון. תופעות אלו, כתוצאה מדיקור מי שפיר עשויות להתרחש, ובמקרים רבים ניתן לטפל בהם באמצעים רפואיים.
הסיכוי להפלה קיים בכל הריון, גם בשבועות בהם מבצעים בדיקת מי שפיר, ולכן, לעיתים, לא ניתן לדעת בוודאות כי פעולת הדיקור היא זו שגרמה להפלה. האמצעים הקיימים היום, הידע, הפרקטיקה הרפואית והסביבה הסטרילית בה מבצעים דיקור מי שפיר מאפשרים ממזערים את הסיכון הקיים בבדיקה זו. יחד עם זאת, יש להכיר כי קיימים סיכונים בבדיקת מי שפיר ולכן יש לקבל החלטה מושכלת באשר לצורך בביצוע הבדיקה.