בדיקת סיסי שליה

בדיקת מי שפיר עושים רק עם המומחים!

בדיקת סיסי שליהבדיקת סיסי שליה הינה בדיקה במהלכה לוקחים דגימה מזערית של השליה על מנת לבדוק אותה במעבדה. הבדיקה, אשר מתבצעת בין השבוע ה 10 לשבוע ה 13 של ההיריון אינה נכללת כחלק מבדיקות השגרה, והיא מבוצעת רק כאשר ישנו חשש להימצאות של מומים בעובר. כיצד מתבצעת הבדיקה? מי צריכה לעבור אותה? והאם מדובר בבדיקה מסוכנת? 

מהם סיסי שליה?

השליה היא החומר העוטף את העובר ואשר מספק לו את כל הצרכים שלו ברחם. השליה בנויה מסיסים קטנים אשר מכילים בתוכם את החומר הגנטי והכרומוזומלי של העובר.

מתי יש צורך לבצע בדיקת סיסי שליה?

בדיקת סיסי שליה אינה חלק מבדיקות השגרה של ההיריון, ומאחר ומדובר בבדיקה פולשנית, היא מתבצעת רק כאשר ישנו חשש להימצאות של מומים אצל העובר, ורק לאחר הפנייה של יועץ גנטי. נשים אשר חצו את גיל 35, נשים אשר קיבלו תוצאות מחוץ לנורמה בבדיקת שקיפות עורפית ונשים אשר נושאות גנים של מחלות תורשתיות, לרוב יצטרכו לעבור בדיקת סיסי שליה.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקת סיסי שליה לרוב מתבצעת בגישה נרתיקית. במהלך הבדיקה, אשר אורכת מספר דקות, נלקחת דגימה באמצעות מחט דקה מהשליה. את הבדיקה מעבר הרופא אל המעבדה, ואת התוצאות מקבלים בתוך שבועיים ימים.

מה בודקים?

בדיקת סיסי שליה מאפשרת לאבחן חוסרים או עודפים של כרומוזומים על מנת לשלול מחלות כמו תסמונת דאון. במרבית המיקרים, המעבדה תבצע רק בדיקה ספציפית בהתאם לחשש סוג המון, כמו בדיקת תסמונת דאון או תסמונת X  שביר. במידת הצורך, ניתן גם לבצע בדיקה של רצף ה DNA  של העובר, באמצעות בדיקת צ'יפ גנטי, על מנת לקבל תמונה רחבה אודות מצבו הבריאותי של העובר.

כמה עולה הבדיקה?

בדיקת סיסי שליה הינה בדיקה אשר מכוסה בסל הבריאות לנשים אשר יש להן הפנייה של יועץ גנטי לביצוע בדיקה זו. נשים המעוניינות לבצע את בדיקת סיסי השליה ללא הפניה של יועץ גנטי, יוכלו לעשות זאת על חשבונן.

מה היתרונות של הבדיקה?

כאשר ישנו חשש להימצאות של מום אצל העובר כבר בשלבים המוקדמים של ההיריון, הרי שבדיקת סיסי שליה, המתבצעת בשבועות המוקדמים להריון, מאפשרת לקבל תשובה חד משמעית כבר בשלב זה של ההריון, ובמידת הצורך, ניתן לבצע גרידה ולהביא לסיום ההיריון. סיום של ההיריון בשל מום אצל העובר בשלבים מאוחרים יותר, יצריכו פרוצדורה סבוכה של לידה שקטה.

מה החסרונות של הבדיקה?

מאחר ובדיקת סיסי שליה הינה בדיקה פולשנית, ישנו סיכון להפלה. על פי הסטטיסטיקה הנכונה להיום, שיעור ההפלות כתוצאה מבדיקת סיסי שליה עומד על 1%-2%, ולמעשה פי 2 מבדיקת מי שפיר, שהינה בדיקה פולשנית אף היא. חסרון נוסף של הבדיקה טמון בעובדה, כי ישנם מקרים בהם לא ניתן לקבל תוצאה חד משמעית, לעיתים הדבר קשור בבעיות טכניות בזמן הבדיקה או במעבדה אשר בדקה אשר בדקה את סיסי השליה.

האם כדאי לבצע בדיקת סיסי שליה?

בדיקת סיסי שליה אינה חלק מבדיקות השגרה של ההיריון והיא מומלצת רק בקרב נשים בעלות היסטוריה של מחלות גנטיות תורשתיות או רק בקרב נשים אשר קיבלו תוצאה מחוץ לטווח הנורמה בבדיקת השקיפות העורפית. מאחר ומדובר בבדיקה פולשנית, יש לשקול היטב את היתרונות אל מול החסרונות של בדיקה זו.

וכמובן, לעבור יעוץ גנטי על מנת לקבל החלטה מושכלת. נשים שאינן נחשבות בסיכון לשאת עובר עם מום, ועדיין מעוניינות בתשובה ודאית לגבי מצבו הבריאותי, ייתכן ויהיה זה עדיף לבצע בדיקת מי שפיר, אשר נחשבת לבטוחה יותר.

תמונה של ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר
ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר

אמנון ראובן מייסד המרכז לדיקור מי שפיר, מנהל היחידה האם והעובר במרכז. אמנון מגיע עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, מנהל פורומים מקצועיים, כנסים בתחום, השתלמויות ומחקרים רבים.

תוכן עניינים - על מה דיברנו במאמר?
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!