סקירת מערכות מוקדמת

בדיקת מי שפיר עושים רק עם המומחים!

סקירת מערכות מוקדמותבין השבוע ה 14 לשבוע ה 16 של ההיריון מתבצעת סקירת מערכות מוקדמת, אשר נחשבת לאחת מהבדיקות המרכזיות והחשובות ביותר בהריון. זוהי בדיקה מרגשת, למעשה, מדובר בפעם הראשונה בה ממש ניתן להבחין ביצור חי עם איברים כמעט מושלמים.

אך זוהי גם בדיקה חשובה המספקת מידע לגבי בריאותו של העובר. אז מהי בדיוק סקירת מערכות מוקדמת? מדוע חשוב לבצע אותה במועד ומה ניתן לגלות באמצעותה? הינה כל הפרטים.

התוויית בדיקת סקירת מערכות מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת הינה למעשה בדיקת אולטרסאונד ממוקדמת, אשר עוברת על פני כל האיברים של העובר, ומאפשרת לקבל הבחנה לגבי התפתחות העובר ובריאותו. הבדיקה מתבצעת ברובה בגישה נרתיקית, מאחר וזוהי הדרך הטובה ביותר לראות את איברי העובר. את סקירת המערכות המוקדמת מומלץ לבצע בין השבוע ה 14 לשבוע ה 16 של ההיריון.

מטרתה של סקירת מערכות מוקדמת

בדיקת אולטרסאונד זו מאפשרת לראות את המצב ההתפתחותי של העובר, כמו גם לאשש או לשלול מומים גנטיים או כרומוזומליים על פי מדדי התפתחות העובר וגודלם של איברי גופו. במהלך הבדיקה יבדוק הרופא את איברי העובר, על מנת לשלול את קיומם של מומים התפתחותיים. על אף שמרבית האיברים עדיין קטנים מאוד, וחלקם טרם התפתח, הרי שכבר בשלב זה של העובר ניתן לנבא האם ישנו חשש למומים או לבעיות התפתחותיות, אשר מצריכות בדיקה ממוקדת יותר, כמו בדיקת מי שפיר.

ממצאי הסקירה

מעבר לקבלת מראה בריאותי כללי לגבי העובר, כמו גם זהות מינו, אשר בדרך כלל כבר ניתן לוודא בשלב זה של ההיריון, הרי שמטרתה של הבדיקה היא לאתר או לשלול הימצאותם של מומים כרומוזומליים. עוברים אשר יש להם מומים כרומוזומליים לרוב יהיו ניתנים לזיהוי כבר בשלב זה.

סמני אזהרה כמו מוקדים אקוגניים בלב, אגני כליה מורחבים או ציסטות, עשויים להצביע על בעיה מסוימת. חשוב לציין, כי סימנים אלו אינם מצביעים בוודאות על בעיה כרומוזומלית, אך הם דורשים מעקב, בין אם באמצעות סקירה מאוחרת ובין אם באמצעות בדיקת מי שפיר.

חשיבות סקירת מערכות מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת בשלב זה של ההיריון מאפשרת לאתר או לשלול את קיומם של מומים, או לפחות, להצביע על הצורך בבירור נוסף, בין אם בבדיקת אולטרסאונד ממוקדת ובין אם באמצעות בדיקת מי שפיר. למרות שמדובר בגיל צעיר מאוד לעובר, הרי שמרבית מן האיברים מפותחים במידה המאפשרת לספק פרספקטיבה לגבי מצב בריאותו.

בשלב מוקדם זה, במידה ומתגלה הריון לא תקין, הרי שיש אפשרות לסיים את ההיריון כבר בשלב זה, ובכך למנוע סיבוכים עתידיים, בעיקר לאם. יש לציין, כי איתור של סטייה התפתחותית או סממן למום אינו בהכרח קובע כי הדבר וודאי, אלא רק מצריך בדיקה נוספת ומעמיקה יותר, כמו בדיקת מי שפיר. ישנה חשיבות גם למועד של ביצוע סקירת מערכות מוקדמת, כמו גם למיומנות של הרופא המבצע את הבדיקה.

למרות שמדובר בשלב התפתחותי צעיר של העובר, הרי שסקירת מערכות מוקדמת נחשבת לאחת מהבדיקות החשובות במהלך ההיריון, מאחר והיא מספקת מידע לגבי בריאותו הפיזית של העובר. במידה ומתגלים מומים או בעיות התפתחותית, יש צורך בבירור נוסף, בין אם באמצעות בדיקות אולטרסאונד ממוקדמת ובין אם באמצעות בדיקת מי שפיר, המאפשרת לקבוע באופן חד משמעי את בריאותו של העובר, לשלול או לאשש את קיומם של מומים. לכן, יש צורך לבצע את סקירת המערכות המוקדמת במועד הנקבע, על מנת לתת את מרווח הזמן הדרוש לבירור במידת הצורך, או לבדיקת מי שפיר.

סקירת מערכותסקירת מערכות היא בדיקת אולטרסאונד הבודקת את המבנה האנטומי והפיזי של העובר. ישנם סוגים שונים של סקירות, בהתאם לשבועות ההיריון. מה בודקים בסקירת מערכות? מתי יש לבצע אותה ומדוע היא כל כך חשובה? הנה כל הפרטים.

סקירת מערכות מוקדמת

סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בין השבוע ה 14 לשבוע ה 16 של ההיריון. מטרת הבדיקה היא סקירת איברי העובר לצורך איתור של מומים או סימנים רכים ומחשידים אשר עלולים להצריך בירור נוסף. למרות העובדה שמדובר בשבועות מוקדמים להתפתחות העובר, הרי שכבר בשלב זה של ההיריון ניתן לזהות מומים מבניים או כרומוזומליים.

ישנה חשיבות רבה לביצוע סקירת מערכות מוקדמת, מאחר והיא יכולה לספק אינדיקציה לגבי הצורך בביצוע בדיקת מי שפיר במידת הצורך. כמו כן, במידה והתגלה מום או בעיה בהתפתחות העובר, ניתן לסיים את ההיריון כבר בשלב זה.

חשיבות הסקירה – בשלב זה של ההיריון ניתן לקבל אינדיקציה לגבי התפתחותו ומצבו של העובר. למרות שסקירת מערכות מוקדמת אינה מאפשרת זיהוי מוחלט של מומים, הרי שלפי הספרות הרפואית ניתן בשלב זה של ההיריון לזהות כ 90% מן המומים ההתפתחותיים. בדיקה זו מאפשרת גם לקבל החלטה לגבי הצורך בביצוע בדיקת מי שפיר.

עלות הסקירה – הסקירה אינה כלולה בסל הבריאות, אך קופות החולים השונות מציעות מסלולי השתתפות עצמית נמוכים אצל הרופאים והמכונים שבהסדר.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירת מערכות מאוחרת נעשית בין השבוע ה 22 לשבוע ה 24 של ההיריון. במידה ולא בוצעה סקירת מערכות מוקדמת, מומלץ לבצע את הבדיקה החל מהשבוע ה 19 של ההיריון. בשלב זה מודדים את גודלו של העובר ובודקים את התפתחותו ובריאותו. מטרתה של בדיקה זו הינה לאתר מומים או סמנים רכים ומחשידים באיברים אשר טרם התפתחו בעת סקירת המערכות המוקדמת. כמו כן, במידה והיו סמנים מחשידים בסקירת המערכות המוקדמת, הרי שסקירת המערכות המאוחרת מאפשרת מעקב אחר סמנים אלו.

חשיבות הסקירה – סקירת מערכות מאוחרת הינה אחת הבדיקות המרכזיות של ההיריון, היא מאפשרת לראות את מרבית איבריו של העובר, הלב, חדרי המוח, הכליות ועוד. איתור של מומים בשלב זה של ההיריון הינו חשוב, בעיקר אם לא בוצעה סקירת מערכות מוקדמת. במידה וטרם התקבלה החלטה לגבי הנחיצות של בדיקת מי שפיר, כדאי לקבוע את הבדיקה לשבוע ה 22 של ההיריון.

סקירת מערכות מאוחרת מורחבת

סקירה מאוחרת מורחבת, או סקירה שלישית, כפי שהיא נקראת בקרב ההריוניות. סקירה זו אינה מתבצעת בדרך כלל כחלק מבדיקות השגרה בהריון, אך ישנם מקרים בהם יש צורך לבצע אותה, בעיקר כאשר נתגלו סמנים מחשידים בסקירות הקודמות, או כאשר ישנו חשש למומים גנטיים המתפתחים בשלבים המאוחרים יותר של ההיריון, כמו מומי לב, מומים עצביים או גמדות.  כמו כן, ישנן נשים המעוניינות בסקירת מערכות מאוחרת מורחבת על מנת להשקיט את הלב ולעקוב אחר התפתחות העובר בשלבים המאוחרים יותר.

חשיבות הסקירה – סקירה מאוחרת מורחבת הינה סקירה קריטית כאשר יש רקע במחלות גנטיות או תורשתיות, אשר ידוע כי הן מופיעות בשלבים המאוחרים של התפתחות העובר.

עלות הבדיקה – במידה ויש הפנייה מהרופא או מיעוץ גנטי, הבדיקה כלולה במכונים של קופות החולים. במידה והאישה ההרה מעוניינת לבצע את הבדיקה ללא צורך וללא כל התוויה רפואית, הרי שיהיה עליה לשאת בעלות הבדיקה באופן פרטי.

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרסאונד ממוקדמת, המאפשרת לראות ולאבחן את ההתפתחות של העובר בשלבים שונים של ההיריון. מומלץ לבצע את הבדיקות בטווח השבועות ובהתאם להפניית הרופא.

תמונה של ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר
ד"ר אמנון ראובן: דיקור מי שפיר

אמנון ראובן מייסד המרכז לדיקור מי שפיר, מנהל היחידה האם והעובר במרכז. אמנון מגיע עם ניסיון עשיר של למעלה ב- 15 שנה, מנהל פורומים מקצועיים, כנסים בתחום, השתלמויות ומחקרים רבים.

תוכן עניינים - על מה דיברנו במאמר?
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!