האם שליה קדמית מהווה מכשול בתהליך דיקור מי שפיר? האם היא מעמידה את האם ואת העובר בפני סכנות וסיבוכים כתוצאה מהדיקור? הנה כל מה שחשוב לדעת על שליה קדמית ועל דיקור מי שפיר.
מהי שליה קדמית?
שליה הינה המעטפת של העובר בתוך חלל הרחם. מתפקידה לספק חמצן ומזון לעובר ולסלק את הפסולת. יש נשים אשר השליה שהלן הינה קדמית, כלומר, המיקום שלה הינו בחלק הקדמי של הרחם ובסמוך את דופן הבטן. ישנן נשים להן שליה אחורית, אשר מיקומה הינו בחלק האחורי של הרחם ובסמוך את דופן הגב. למעשה, אין שום השפעה על בריאותו של העובר או על התפתחות ההיריון בהקשר של מיקום השליה, והדבר אמור גם לגבי הבדיקות הנערכות במהלך ההריון.
כיצד מתבצע דיקור מי שפיר עם שליה קדמית?
דיקור מי שפיר עם שליה קדמית מתבצע באותו האופן בו מבצעים כל דיקור מי שפיר. האישה שוכבת על גבה, ולאחר ניקוי סטרילי של הבטן מוחדרת המחט מבעד לדופן הבטן, בעזרתו של אולטרסאונד, על מנת לוודא ולבדוק בדיוק היכן המחט נמצאת בכל שלב ושלב. הרופא שואב מעט ממי השפיר ומוציא את המחט. באופן כללי, כאשר מבצעים דיקור מי שפיר, הרופאים מוודאים שלא לחדור מבעד לשק מי השפיר, אלא לשאוב מהשכבה החיצונית של השק. ולכן, לא אמורה להיות כל בעיה.
מהם הסכנות בדיקור מי שפיר עם שליה קדמית?
למרות שהרופא משתדל שלא להיכנס מבעד לשק מי השפיר, הרי שכאשר השליה היא קדמית, הדבר יכול להיות סבוך מעט יותר. מאחר ושליה קדמית קרובה אל דופן הבטן, הרי שהסיכוי שהמחט יפגע בה, הינו גבוה יותר. יחד עם זאת, מאחר והדיקור נעשה בעזרת אולטרסאונד, הרי שהרופא המדקר עוקב בכל שלב ושלב אחר מיקומה של המחט ביחס אל השליה. גם אם ובמידה והמחט חדרה את השליה, הדבר אינו מציב את האישה או את העובר בפני סיכון יתר. ולכן, לא ניתן לקבוע מכך כי שליה קדמית הינה בעייתית יותר מבחינת דיקור מי שפיר.
מהן תופעות הלוואי בדיקור מי שפיר עם שליה קדמית?
תופעות הלוואי העשויות לבוא לידי ביטוי לאחר מי שפיר הינן כאבים ותחושה של התכווצויות ברחם, אך תופעה זו הינה משותפת לכל סוגי השליות ולכל בדיקת מי שפיר. תופעות לוואי נוספות, העשויות להופיע הינם צירים, חום או ירידה של מי שפיר. במקרים אלו, יש לגשת אל חדר המיון באופן מיידי. נשים עם שליה קדמית מדווחות יותר על דימום כתוצאה מבדיקת מי השפיר, אך מדובר בתופעה שאינה מסוכנת והיא חולפת מעצמה בתוך מספר שעות. בכל מידה של חשש, ניתן להתייעץ עם הרופא וכמובן לפנות אל חדר המיון.
כיצד להתנהל לאחר דיקור מי שפיר עם שליה קדמית?
הקפדה על מנוחה לאחר פעולת הדיקור הינה אחידה לכל הנשים אשר עברו את הבדיקה. יש לנוח במשך 48 שעות, להימנע לחלוטין מפעילות ספורטיבית או מאומצת, וכן יש להימנע מקיום יחסי מין. שליה קדמית אינה דורשת התנהלות שונה לאחר הבדיקה ואין כל התוויה מיוחדת כלפיה.
נשים רבות נוטות לחשוב כי דיקור מי שפיר עם שליה קדמית עלול לסכן את התהליך ואף להעמיד אותן בסיכויים הגבוהים יותר של סיבוכים כתוצאה מהדיקור. אך הודות לאולטרסאונד המלווה את הבדיקה והמומחיות של הרופאים המדקרים, אין כל סכנה ולמעשה הדבר אינו משנה כלל בין אם מדובר בשליה קדמית ובין אם מדובר בשליה אחורית.