Verify הינה בדיקת דם לא פולשנית המאפשרת לזהות מומים בעובר. הבדיקה נחשבת כיום לאלטרנטיבה לבדיקת מי שפיר, אך היא לא חפה ממגבלות. מה ניתן לבדוק באמצעות בדיקת דם וריפי? מתי כדאי לבצע אותה? האם היא מספקת תשובות חד משמעיות ומתי בכל זאת יהיה צורך לבצע בדיקת מי שפיר? הנה כל המידע החשוב.
מהי בדיקת דם וריפי verify?
בדיקת דם וריפי (בדיקת דם וריפי verify) מאפשרת באמצעות דגימה מדם האם לקבל את ה DNA של העובר, ועל ידי כך לזהות האם לעובר יש תסמונת דאון או לא. כמו כן, באמצעות בדיקה זו ניתן לאשר או לשלול את קיומם של מומים כרומוזומליים נוספים, ביניהם: תסמונת אדוארדס, תסמונת פטאו, תסמונת טרנר, טריפל איקס, תסמונת קליינפלטר ותסמונת ג'ייקובס. הבדיקה המורחבת של וריפי, מאפשרת קבלה של תוצאות נוספות באשר לתסמונות גנטיות, כמו: תסמונת חסר 22q11, תסמונת חסר 1p36, תסמונת אנגלמן, תסמונת פרדר ווילי ותסמונת חסר 5p.
כיצד מתבצעת בדיקת דם וריפי verify?
בדיקת דם וריפי או בדיקת דם וריפי verify הינה בדיקת דם פשוטה, במהלכה לוקחים דגימת דם מהאם. דגימה זו נשלחת אל מעבדת חברת Illumina שבארצות הברית. את הבדיקה ניתן לבצע החל מהשבוע ה 10 להריון ועד לסוף ההריון, אך כמובן, שהטווח הטוב ביותר לביצוע הבדיקה הינו החל מהשבוע ה 10 להריון. את התוצאות מקבלים בתוך שבועיים ימים ממועד ביצוע הבדיקה. הבדיקה מתבצעת באופן פרטי והיא אינה נכללת בסל הבריאות.
מהי אמינות הבדיקה?
בדיקת דם וריפי נחשבת לאחת הבדיקות האמינות המתבצעות היום, אשר מאפשרות זיהוי של תסמונות שונות, ביניהן תסמונת דאון, הנחשבת לקריטית. אך, יש לציין, כי בדיקת דם וירפי אינה מספקת תוצאה חד משמעית במאת האחוזים, בניגוד אל בדיקת מי שפיר אשר נחשבת מהימנה באופן מוחלט.
מהם יתרונות הבדיקה?
הבדיקה מאפשרת כבר בשלב מוקדם מאוד של ההריון לזהות את הסיכויים של העובר להיות בעל מום כרומוזומלי, כדוגמת תסמונת דאון. הבדיקה אינה פולשנית, היא אינה מסכנת את בריאות העובר או את בריאות האם, ובאמצעות דגימת דם פשוטה ניתן לקבל תוצאות מהירות.
מהם חסרונות הבדיקה?
מאחר והבדיקה אינה בודקת באופן ישיר את העובר, אלא מסתמכת על חלקי DNA עובריים שעוברים במחזור הדם של האם, הרי שלמרות היכולת של הבדיקה לנבא כ 90%, הרי שלא מדובר ב 100% בטוחים. לכן, נשים הרות, אשר קיבלו בבדיקת דם וריפי כי העובר הינה בעל מום, יהיה עליהן לעבור בכל מקרה בדיקת מי שפיר על מנת לאשר או לשלול באופן מוחלט את קיומו של מום. כמו כן, בדיקת דם וירפי אינה בודקת את כלל המומים הכרומוזומליים או הגנטיים, ולכן, היא אינה מהווה תחליף מוחלט לבדיקת מי שפיר או לצ'יפ גנטי.
מה ההבדל בין בדיקת דם וריפי לבדיקת מי שפיר?
בדיקת דם וריפי נחשבת לבדיקה אמינה, אך רק בטווח של 7 המומים אותם היא סוקרת. בדיקת מי שפיר מאפשר לספק פרספקטיבה רחבה יותר, ואף מלאה באמצעות צ'יפ גנטי. כמו כן, בדיקת דם וריפי אינה מונעת את הצורך בבדיקת מי שפיר כאשר תוצאות בדיקות הסקר של השליש השני מצביעות על סיכון מוגבר למום עוברי.
למי כדאי לבצע בדיקת דם וריפי?
נשים אשר קיבלו בתוצאות החלבון העוברי כי העובר אינו נמצא בסיכון מוגבר ללקות בתסמונת דאון, יכולות לבצע את הבדיקה על מנת להשקיט את עצמן או על מנת לקבל החלטה מושכלת במידה והן מעוניינות לבצע בדיקת מי שפיר. לכן, ההמלצה כרגע היא לבצע בדיקת דם וריפי במידה ואין כל חשש או חשד לקיומו של מום עוברי, כרומוזומלי או גנטי.